Vergistingsproces

Het vergistingsproces bestaat uit 5 stappen. We gebruiken tot nu toe alleen maar boven gisten.

  1. Hoofdvergisting (20 graden)
  2. Hevelen (Na maximaal 5 dagen)
  3. Nagisting (20 graden)
  4. Lageren (Zo koud als de koelkast kan, na 10 dagen)
  5. Nagisting op fles

Hoofdvergisting

Tijdens de hoofd vergisting zit de 20 liter gebrouwen bier in een vat van 30 liter. Tijdens dit proces kan het er namelijk hevig aan toe gaan en deze ruimte is nodig om te voorkomen dat het vat overstroomd. De hoofdvergisting duurt 3 tot 5 dagen.

Hevelen

Als de hoofdvergisting klaar is, wat maximaal 5 dagen duurt bij de door ons gebruikte bovengist, gaan we het hevelen naar een ander vat. We desinfecteren het nieuwe vat met puro san. We laten de dode gistcellen en een hoop drap achter in het oude vat en stoppen het jonge bier in een kleiner en beter afsluitbaar vat.

Nagisting

In het jonge bier zitten nog veel suikers die omgezet kunnen worden naar alcohol. We hebben met het hevelen de oude, dode gistcellen achtergelaten en gaan verder met de sterkere gistcellen. De suikers die nu nog over zijn, zijn over het algemeen meervoudige suikers en lastiger te vergisten door de gistcellen. Het gist gaat in dit proces ook wat nare smaakjes opruimen. We willen bij dit proces zo weinig mogelijk zuurstof. Dit proces duurt ongeveer anderhalve week (10 dagen)

Lageren

Je zou er voor kunnen kiezen om bier te brouwen zonder te lageren, maar je krijgt mooier helderder bier als je het wel doet. En gezien we twee mooie klimaatkasten van koelkasten hebben gebouwd, kunnen we dit ook prima doen. Het lageren doe je minimaal 1 week, maar langer kan zeker geen kwaad. We kunnen het lageren dus mooi zijn gang laten gaan tot we weer gaan brouwen en kunnen dan meteen met z'n drieën bottelen.

Nagisting op fles

Bij het bottelen voegen we suiker toe aan de fles om koolzuur en nog wat alcohol te maken. Zie voor meer informatie over het toevoegen van de suiker Suiker toevoegen voor bottelen. De nagisting op fles duur 2 tot 4 weken en gebeurt idealiter bij een temperatuur van 20 graden. Het is alleen niet altijd mogelijk om het bier weer op 20 graden te houden, dus een warme woonkamer kan in dit geval ook. Om te weten of de nagisting op fles voldoende is afgerond moet je een biertje openen en luisteren of er een goede druk is ontstaan in de fles. Vergeet niet meteen het open gemaakt biertje te proeven.